Fotballprofilar lanserer gratis, digitalt livredningskurs

- Ta kurset på mobilen din og bli en livreddar du óg, seier Hege Riise.

(Artikkel er fra sentralt hald og difor på bokmål)

Norges fotballforbund og kvinnelandslaget sin trener Hege Riise er sentrale når den nasjonale førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv» nå introduserer et gratis, digitalt livredningskurs. 

- Ta kurset på mobilen din og bli en livredder du også, sier Hege Riise
.

I fjor fikk 4622 mennesker hjertestans utenfor sykehus i Norge. I snitt rammes nær 13 personer daglig, men bare 1-2 overlever. Nå engasjerer fotball-Norge seg i arbeidet for å redde flere liv. 

Norges Fotballforbund og Gjensidigestiftelsen introduserer nå et digitalt og gratis kurs utviklet av Lærdal Medical for «Sammen redder vi liv». HLR på 123 er et mobilbasert hjerte- og lungeredningskurs, og er et ledd i å styrke befolkningens evne til å handle raskt og riktig når noen rammes av akutt, livstruende sykdom, sier Ingrid Lorange, adm. direktør i Gjensidigestiftelsen.

Kurset lastes ned på 113.no

Kurset er godkjent av landets fremste miljøer innen akuttmedisin, og er tilpasset hele befolkningen. Det byr både på viktig informasjon og praktiske øvelser i livreddende førstehjelp. Kurset lastes enkelt ned fra Norges offentlige nettsted for førstehjelp i Norge: 113.no

Hege Riise og landslagsspillere i ny film 

Søndag 16. oktober markeres Verdens hjerte- og lungeredningsdag i Norge. Denne dagen er det også kampdag i Eliteserien. Norges landslagstrener Hege Riise og landslagsspillerne Anna Langås Jøsendal og Tuva Hansen medvirker i en ny film som alle Eliteserie-klubbene skal publisere i sine sosiale medier. Filmen blir også vist for publikum på storskjerm på arenaene søndag. 

– Hjertestans kan inntreffe hvor som helst og når som helst, både på og utenfor banen. Derfor oppfordrer vi hele fotballfamilien om å ta kurset på mobilen og bli livreddere, sier Hege Riise. 

Ståle Solbakken: - Alle bør kunne hjerte- lungeredning

Fotballen har vært sterkt berørt av denne tematikken. Christian Eriksen, Carl Erik Torp og Emil Pálsson har alle opplevd hjertestans på banen. Det gjorde også herrelandslagets sjef Ståle Solbakken under trening for 21 år siden da han spilte for FC Københavns. Han overlevde fordi noen i nærheten behersket livreddende førstehjelp.

– Alle burde kunne hjerte- og lungeredning, og alle klubber bør ha en hjertestarter tilgjengelig, sier landslagssjef Ståle Solbakken.

Mange usikre på HLR

Kompetanse om livreddende førstehjelp er kunnskapen man håper å aldri få bruk for. Samtidig er det kritisk å vite hva man skal gjøre hvis noen trenger hjelp for å overleve. At kurset fyller et behov viser tidligere landsrepresentative undersøkelser Norstat har utført for «Sammen redder vi liv»: 

  • 4 av 10 mener de selv ikke ville ytt førstehjelp på en korrekt måte ved hjertestans. 
  • 3 av 4 ville ikke tatt i bruk hjertestarter selv om det fantes i umiddelbar nærhet.  
  • 8 av 10 bryter hovedregelen om å ringe 113 som det aller første man gjør når noen er bevisstløse.  

Kurset tar 15 minutter 

Det nye, mobilbaserte førstehjelpskurset er et lavterskeltilbud til hele befolkningen som bare tar 15 minutter å gjennomføre. Men det er tilstrekkelig til å gi deg kunnskapen du trenger for å redde et liv. For alle kan redde et liv, man behøver ikke være ekspert for å gjøre det. Derfor håper vi det nye digitale kurset bidrar til at vi sammen kan redde enda flere liv, sier fagrådsleder og avd. overlege Conrad Bjørshol.

Annonse fra Obos-ligaen: